tirsdag den 13. april 2010

Dittes gæstebud

Jeg var så heldig at fylde år her sidst på måneden, derfor havde jeg inviteret svigermekanikken på aftensmad søndag aften.






Menuen bestod af følgende:



Forret: Laksetatar på sprød salatbund med hjemmebagt flute, persillesmør og krydderdressing


Hovedret: Saltbagte kartofler, tzatziki, marinerede mørbradspyd, grillede grønne asparges, salat med grillede peberfrugter samt en grøn salat


Dessert: Chokolade tallerken bestående af - Chokoladeroulade med daimfyld, Chokoladeis sandwich, bagte bær med hvid chokolade. Pyntet med chokoladesovs samt jordbær.



Jeg har desværre ikke et samlet billede af hovedretten samt billeder af retterne under tilberedning. Derudover er der flere af billederne jeg ikke er helt tilfredse med, meen i får dem nu alligevel. Så må jeg bare for eftertiden være mere kritisk, når der skal tages billeder.

Forret: Laksetatar 6 pers.

1 rødløg, 400g koldrøget laks, creme fraiche, citronsaft, purløg, salt og peber



Rødløg kommes i blender og blendes, herefter kommes laksen i og blendes ligeledes. Massen kommes i en skål og creme fraiche røres i, indtil retten opnår den ønskede konsistens. Herefter røres klippet purløg i, samt der smages til med salt, peber og citronsaft. (OBS. vær påpasselig med salten, da laks ofte smaget meget salt i forvejen)

Laksetataren anrettes på ruccula salat og pyntes med tomat, karse og en skive citron.




Jeg havde også bagt 2 forskellige slags flute. Disse vil dog blive omtalt i et senere indlæg. Hvad angår dressingen rørte jeg creme fraiche op med de i et andet indlæg omtalte tørrede krydderier fra Lidl, samt salt og peber.


Hovedret:


Tzatziki 6 personer
2 agurker, salt, 6dl græsk yoghurt 2%, 4 fed hvidløg

Agurker rives på rivejern og kommes i en dyb tallerken beklædt med køkkenrulle. Derefter drysses agurkerne med groft salt og et stykke køkkenrulle lægges over. Agurkerne trækker i en god time.

6dl græsk youghurt røres med 4 fed presset hvidløg, herefter kommes de revne agurker i.


Tzatzikien trækker en time i køleskabet, inden den serveres.


Marinerede mørbradspyd 8 personer


900g svinemørbrad, olivenolie til pensling, ½ tsk chili, 1 tsk. spidskommen, 4 fed knuste hvidløg, 2spsk. tørret oregano, 6 spsk. appelsinjuice, 1/4 tsk. salt



Lav marinaden, ved at røre alle ingredienser sammen i en skål og lad den trække ved stuetemperatur, mens mørbraden forberedes.


Skær mørbrad i tern af 2x2 cm. Læg ternene i en skål og hæld marinaden over, så stykkerne bliver helt dækkede. Dæk til med staniol og stil kødet i køleskabet i min. 6 timer.



Jeg brugte træspyd til kødet, men metalspyd er også ideelt. Jeg lod træspydende ligge i vand i et par timer, således at man ikke får træsplinter i kødet.



Lige inden kødet skal steges, hældes marinaden fra og kødstykkerne fordeles på spydene og pensles med olie.


Kødet blev stegt på en grillpande i ca. 8 min.


Jeg synes ofte at mørbrad let har tendens til at blive tørt, men denne marinade gjorde kødet rigtig lækkert.



Saltbagte kartofler 4 personer

1kg nye kartofler, 1 kg groft salt, olie til pensling.

Et ildfast fad fyldes med salt. Sørg for at saltet er lige fordelt. Kartofler vaskes og kommes ovenpå saltet, hvorefter de pensles med olie.





Fadet sættes i ovnen og bager i ca. 45 min. ved 200 grader.


Umiddelbart skulle man tro at kartoflerne ville blive MEGET salte, men det er overhovedet ikke tilfældet, tilgengæld bliver de en smule søde.




Salat med grillede peberfrugter 6 personer


6 peberfrugter i forskellige farver, olie, 1 dåse kikærter, bredbladet persille, Citronolie, salt

Peberfrugter renses og skæres i kvarte, hvorefter de pensles med olie og drysses med salt. Peberfrugterne bages i ovnen i ca. 40 min. ved 200 grader.
Når peberfrugterne er færdige afkøles disse, hvorefter de anrettes på en tallerken. Kikærter kommes ovenpå. Derefter dryppes lidt citronolie på salaten. Til slut drysses med grofthakket persille.



Grøn salat med squash, pinjekerner og cherrytomater 6 personer



1 bakke blandet salat, 1 pose pinjekerner, 1 spuash (alt efter størrelse) 10 cherrytomater

Pinjekerne ristes på panden og afkøles. Salaten vaskes, tørres og kommes i en skål. Cherrytomater skæres i halve og kommes ligeledes i skålen, det samme sker med squashen der skæres i små tern. Salaten blandes.

De afkølede pinjekerner samt en dressing bestående af 2 spsk balsamico,1 spsk olie samt de "berømte" tørrede krydderier fra Lidl, kommes i salaten lige før den serveres.


Dessert: Chokolade tallerken






Chokoladeis sandwich 8 stk:
300g marcipan, 3 æggehvider, 1 dl flormelis, hasselnøddeflager, god chokoladeis.

Marcipanen plukkes i mindre stykker og kommes i en skål. Æggehvider og flormelis piskes sammen over et vandbad (pas på det ikke bliver for varmt) så flormelis opløses.
Når flormelis er opløst piskes massen, lidt efter lidt over i marcipanen med en elpisker. Massen må ikke blive for tynd, da denne skal kunne sprøjes ud på en bageplade.

Massen sprøjtes nu ud på en bageplade i 16 små "klatter" (jeg fyldte en frysepose, hvor jeg klippede et lille hul i enden.) Herefter benyttes en teske til at forme kagerne til små cirkler. Kagerne drysses med hasselnøddeflager og bages 5-6 minutter ved 200, eller til de er let gyldne.
Kagerne afkøles på en rist.

Når kagerne anrettes, kommes en lille skefuld is imellem 2 kager.



Chokoladeroulade med daimfyld:
3 æg, 150g sukker, 50g mel, ½dl kakao, 1 tsk. bagepulver, 100g smør, 1dl flormelis, 1 dobbeldaim.

Æg og sukker piskes luftigt. Pisk derefter mel, kakao og bagepulver i blandingen. Fordel dejen på en bagepladen, således at den er ensartet og bag den ved 250grader i 5 min.
Vend bunden ud på et stykke sukkerdrysset bagepapir og træk det øverste papir af. Læg herefter et fugtigt viskestykke over.

Imens kagen køler af laves fyldet. Smør, flormelis samt grofthakket daim blandes.
Fyldet smøres på kagen der herefter rulles sammen. Kagen hviler i køleskabet min. 2 timer før servering.


Bagte bær med hvid chokolade til 4 personer:
150g hindbær, 150g blåbær, 150g grofthakket hvid chokolade, 1,5 dl creme fraiche.

Bær fordeles i 4 små ovnfaste skåle og drysses med hvid chokolade. Skålene bages i ovnen i små 20 min. ved 175 grader eller til chokoladen er smeltet og bær er tøet op. Desserten serveres straks med en spsk. fuld creme fraiche på toppen.































































Ingen kommentarer:

Send en kommentar